Util: Ce trebuie sa stii atunci cand ai menstruatia intarziata

Descopera de ce apar intarzieri menstruale si cum sa le gestionezi. De la stres la dezechilibre hormonale, exploreaza factorii care influenteaza ciclurile neregulate si care pot afecta perioada de menstruatie, sfaturi practice pentru mentinerea sanatatii menstruale. Puncte cheie:
- Menstruatia poate fi intarziata din diverse motive, nu doar din cauza sarcinii, incluzand stresul, fluctuatiile de greutate si dezechilibrele hormonale.
- Mentinerea unui stil de viata sanatos, gestionarea stresului si utilizarea corecta a contraceptivelor pot contribui la mentinerea unor cicluri menstruale regulate.
De ce mi-a intarziat menstruatia? Intarzierile menstruale pot fi cauzate de stres, schimbari in greutate si dezechilibre hormonale. Mentinerea unui stil de viata sanatos si consultarea medicala in cazul unor schimbari semnificative sunt esentiale pentru sanatatea menstruala.
Cand si de ce apare fenomenul de menstruatie intarziata
Care e perioada cand e normal ca menstruatia sa intarzie
Cauze care pot determina dereglari ale menstruatiei
Cum sa tii menstruatia sub control. Produse recomandate
Menstruatia, in anumite circumstante, nu neaparat atunci cand intervine o sarcina, poate suferi dereglari si sunt persoane care au menstruatia intarziata. Pana in prezent nu exista date clare cu privire la intarzierea menstruatiei si de ce e influentata de anumiti factori, dar s-a descoperit ca exista anumite legaturi intre diferite rutine, alimentatie si echilibrul hormonal.
Altfel spus, desi este un fenomen cu o recurenta ridicata in randul femeilor, cauzele care pot genera intarzierea menstruatiei sunt strans legate de modificarile ce apar in sistemul endocrin, in echilibrul hormonal si aici se poate interveni din exterior cu diferiti factori perturbatori precum - pilule contraceptive, medicamente, stres, alimentatie dezechilibrata bazata pe alimente tratate hormonal. Cand este normal sa ai menstruatia intarziata si cand sa incepi sa iti pui probleme si sa mergi la un medic ginecolog, descopera in acest material.
Cand si de ce apare fenomenul de menstruatie intarziata
Menstruatia este considerata oficial intarziata daca au trecut mai mult de 30 de zile de la inceputul ultimei menstruatii. Menstruatia intarziata nu este semn direct ca esti insarcinata. In cele mai multe cazuri, frecventa menstruatiei este la un interval de 28 de zile, dar este perfect normal ca acesta durata sa difere la fiecare persoana in parte (de la 21 la 40 de zile), notiunea de normal fiind raportata la cum s-a manifestat de la prima mestruatie. Majoritatea femeilor nu au intotdeauna un ciclu menstrual regulat.
Care e perioada cand e normal ca menstruatia sa intarzie
Dupa cum am spus anterior, intarzierea menstruatiei poate aparea din mai multe motive, altele decat sarcina. Cauzele comune pot varia de la dezechilibre hormonale la afectiuni medicale grave. Exista, de asemenea, doua momente in care este tipic ca menstruatia sa fie neregulata: cand incepe pentru prima data si cand incepe tranzitia la menopauza. Pe masura ce corpul tau trece prin tranzitie, ciclul tau poate deveni neregulat.
Majoritatea persoanelor care nu au ajuns la menopauza au de obicei o menstruatie aproximativ la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu menstrual sanatos poate varia de la 21 pana la 40 de zile. Daca menstruatia nu se incadreaza in aceste intervale, atunci inseamna ca in spatele acestei probleme se ascund alte probleme, uneori fiind vorba chiar de boli, virusi, bacterii care au patruns in zona intima si care pot provoca inclusiv dereglari ale ciclului menstrual.
mituri despre pilula de a doua zi
Cauze care pot determina dereglari ale menstruatiei
Una dintre cele mai comune probleme in cazul femeilor care se confrunta cu dereglari ale menstruatiei are o legatura directa cu factorii de stres si cu stresul in sine de la job, din viata personala. Stresul cronic va poate elimina hormonii, va poate schimba rutina zilnica si chiar va poate afecta partea creierului responsabila de reglarea menstruatiei: hipotalamusul. In timp, stresul poate duce la imbolnavire sau la cresterea sau pierderea brusca in greutate, toate acestea putand afecta ciclul dumneavoastra.
Stresul cronic poate determina, de asemenea, alte afectiuni care pot periclita starea de sanatate asa ca abordarea acestuia singur sau cu ajutorul unui profesionist medical este o parte importanta pentru ca sistemul endocrin sa revina la normal si sa nu mai apara dereglari hormonale.
Un factor la fel de important este indicele de greutate. Persoanele care au tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa sau bulimia, pot prezenta nereguli in ciclul lor. Pierderea prea multa in greutate poate provoca perioade neregulate si poate chiar sa va opreasca ciclul complet. Acest lucru se datoreaza faptului ca lipsa de grasime corporala poate opri ovulatia. Dietele sunt bune daca vrei sa slabesti, dar e important sa consulti un nutritionist inainte de a slabi prea brusc pentru ca risti sa iti expui organismul la dereglari hormonale.
Obtinerea unui tratament pentru tulburarea de alimentatie si ajungerea la punctul in care grasimea corporala este din nou optima va poate readuce ciclul la lungimea initiala. Persoanele care participa la exercitii extreme, cum ar fi maratoanele, pot avea, de asemenea, nereguli ale ciclului.
Nici obezitatea nu e buna, nu doar anorexia. Altfel spus, si prea multa grasime corporala poate pune presiune pe ovare si o persoana care sufera de obezitate poate suferi de dereglari hormonale. Obezitatea poate determina organismul sa produca o supraabundenta de estrogen, care este un hormon cheie al reproducerii. Prea mult estrogen poate provoca nereguli in ciclul menstrual si poate chiar sa va opreasca menstruatia complet.
Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afectiune care determina organismul sa produca mai mult hormonul masculin testosteron. Pe ovare se formeaza chisturi ca urmare a acestui dezechilibru hormonal. Acest lucru poate face ovulatia neregulata sau o poate opri cu totul. Alti hormoni, cum ar fi insulina, pot deveni, de asemenea, dezechilibrati. Acest lucru se datoreaza rezistentei la insulina, care este adesea asociata cu PCOS. Tratamentul pentru PCOS se concentreaza pe ameliorarea simptomelor.
Pilula de a doua zi luata in exces. Este posibil sa aveti o schimbare in ciclul dumneavoastra atunci cand folositi prea des pilula de a doua zi sau abuzati de pilulele contraceptive. Pilulele contraceptive contin hormoni estrogen si progestativ, care impiedica ovarele sa elibereze ovule. Poate dura pana la 3 luni pentru ca ciclul dvs. sa redevina la normal. Daca vreti sa va administrati pilule contraceptive pentru a evita o sarcina, consultati inainte un medic ginecolog care sa va evalueze starea de sanatate a organismului.
- Clearblue Test de Sarcina Ultra-Timpuriu, 1 BucataPret 20,16 Lei Pret vechi 22,40 Lei
Bolile cronice, cum ar fi diabetul si boala celiaca, pot afecta si ciclul menstrual. Modificarile zaharului din sange sunt legate de modificari hormonale, asa ca, desi este rar, diabetul necontrolat ar putea face ca menstruatia sa fie neregulata. Boala celiaca provoaca inflamatie care poate duce la deteriorarea intestinului subtire, ceea ce poate impiedica organismul sa absoarba nutrientii cheie. Acest lucru poate cauza dereglari hormonale si menstruatie intarziata.
Insuficienta ovariana prematura (POI) sau menopauza naturala precoce poate aparea la femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani. Aproximativ 1% dintre femeile din Statele Unite experimenteaza POI. Una dintre cauzele acestei boli includ tulburari genetice si afectiuni autoimune.
Cum sa tii menstruatia sub control. produse recomandate
Pentru a evita dezechilibrele hormonale si a evita o menstruatie intarziata cu recurenta, dincolo de factorii genetici sau ale boli care nu pot fi controlate sau anticipate, cateva lucruri esentiale care va pot ajuta sa va pastrati un corp sanatos mai mult timp:
- Incercati sa mentineti un stil de viata sanatos, facand miscare moderata si consumand alimente hranitoare. Daca trebuie sa slabiti, nu apelati la diete rapide, care limiteaza drastic caloriile si aportul alimentar;
- Asigurati-va ca dormiti suficient – minimum 7 ore pe noapte;
- Exersati tehnici de reducere a stresului si de relaxare;
- Daca sunteti o fire sportiva, incercati sa va axati pe rutine de exercitii prelungite sau intense. Antrenamentele sportive necontrolat, excesive, pot provoca menstruatii neregulate;
- Utilizati pilule anticonceptionale sau alte metode contraceptive conform indicatiilor;
- Schimbati absorbantele la fiecare 4 pana la 6 ore pentru a evita sindromul de soc toxic (cauzat de o infectie bacteriana) si pentru a preveni infectiile;
- Mergeti periodic la medicul ginecolog;
In cazul in care observati modificari majore ale ciclului menstrual se recomanda sa luati legatura cu medicul ginecolog, deoarece aceste modificari pot fi semne ale altor probleme medicale care ar trebui tratate.
Bibliografie:
Casella G, et al. (2016). Celiac disease and obstetrical-gynecological contribution.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5118848/
Irregular periods. (2018).
kidshealth.org/teen/sexual_health/girls/irregular_periods.html
Irregular periods. (2021).
nhs.uk/conditions/irregular-periods/
Nagma S, et al. (2015). To evaluate the effect of perceived stress on menstrual function.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413117/
Periods and fertility in the menstrual cycle. (2019).
nhs.uk/conditions/periods/fertility-in-the-menstrual-cycle/
Stopped or missed periods. (2019).
nhs.uk/conditions/stopped-or-missed-periods/
What causes menstrual irregularities? (2017).
nichd.nih.gov/health/topics/menstruation/conditioninfo/pages/causes.aspx