Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ingrijirea pielii: Cum sa folosesti corect serurile pentru ten

Ingrijirea pielii: Cum sa folosesti corect serurile pentru ten

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 mai 2023 Ultima actualizare: 23 mai 2023

Serumul este un produs concentrat care are ca scop tratarea unor probleme specifice ale pielii, precum ridurile, petele, acneea sau pierderea de elasticitate. Este o parte importanta a rutinei de ingrijire a pielii si se aplica inaintea cremei hidratante. Caracteristica sa principala este ca patrunde mai adanc decat crema, avand o formula mai concentrata. Aplicarea sa este esentiala pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

Textura serumului este foarte usoara, dar datorita compozitiei, maxim 5 picaturi vor fi suficiente  pentru intreaga fata, gat si decolteu. Aplicati cu degetele, apoi atingeti usor pielea prin scurte batai. De asemenea, puteti utiliza palmele, in care sa aplicatia serumul pentru a-l incalzi, iar ulterior sa il aplicati unde este necesar. Nu masati fata asa cum o faceti de obicei cu cremele. In mod ideal, aplicati-l prin tapotare, insa depinde de indicatia producatorului, deoarece unele se pot aplica prin miscari circulare, de exemplu. 

Cum se aplica corect un ser facial

Serumul facial este primul produs al rutinei de infrumusetare dupa curatare. Aplicati-l pe pielea curata, uscata, inainte de crema. Puteti sa-l utilizati dimineata si seara, alegand un serum care se potriveste nevoilor pielii. Unii experti recomanda aplicarea acestuia pe fata usor umeda, etansand astfel pielea, insa, din nou, depinde de indicatia producatorului. Daca decideti sa utilizati doua tipuri de serumuri, va trebui sa aplicati mai intai textura mai usoara, apoi cealalt produs.

Conform regulilor de beauty, aplicarea corecta a produselor se face incepand cu texturile cele mai fluide si finalizand rutina cu produsele dense. Dupa ce serumul a fost absorbit (care de obicei nu necesita mai mult de 1-2 minute), aplicati crema hidratanta sau protectia solara, daca este dimineata si pielea nu necesita hidratare suplimentara. Iata cum sa folosesti serum corect in rutina ta de ingrijire a pielii:

Curatati bine tenul: Inainte de a aplica serum, asigura-te ca fata este curata si uscata. Curatati tenul cu un demachiant adecvat, dupa care folositi un gel bland de curatare, masati si clatiti cu apa calduta.
Aplicati o cantitate mica: serumurile sunt concentrate, astfel ca nu este necesar sa aplici o cantitate mare pentru a obtine efectul dorit. Foloseste doar cateva picaturi si maseaza cu miscari blande.
Asteaptati sa se absoarba: Lasati serumul sa se absoarba complet inainte de a aplica urmatorul produs.
Folositi serumul in mod regulat: Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este important sa aplicati serumul cu regularitate, in fiecare zi. In general, este recomandat sa il aplicati dimineata, inainte de aplicarea cremei cu SPF, si seara, dupa curatarea tenului.
Tineti cont de tipul de piele: Daca aveti pielea sensibila sau cu tendinta acneica, optati pentru un serum adecvat acestor probleme. Daca aveti pielea uscata, folositi un serum hidratant.

Ce tipuri de serumuri exista

Exista o varietate de tipuri de serumuri, care sunt formulate pentru a aborda diverse probleme ale pielii. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de serumuri:

Anti-imbatranire: Acestea contin ingrediente active, cum ar fi retinol, vitamina C, acid hialuronic si colagen, care ajuta la reducerea ridurilor si la prevenirea semnelor imbatranirii pielii.
Hidratant: Acestea contin ingrediente care ajuta la mentinerea hidratarii pielii si la prevenirea pierderii de umiditate. Un exemplu este acidul hialuronic.
Iluminator: Acestea contin ingrediente care ajuta la uniformizarea tonserumui pielii si la diminuarea aspectserumui petelor si a decolorarilor pielii. Vitamina C si niacinamida sunt ingrediente comune in aceste serumuri.
Pentru pori dilatati: Au ingrediente care ajuta la curatarea porilor si la diminuarea aspectului porilor dilatati, cum ar fi acidul salicilic si enzimele din fructe.
Pentru acnee: Au ingrediente care ajuta la reducerea inflamatiei si a bacteriilor care cauzeaza acneea, cum ar fi acidul salicilic si benzoyl peroxid.
Pentru fermitatea pielii: Acestea contin ingrediente care ajuta la imbunatatirea elasticitatii pielii si la reducerea aspectului pielii lasate, cum ar fi peptidele si coenzima Q10.
Pentru pielea sensibila: Au ingrediente blande care ajuta la reducerea rosetii si a iritatiilor pielii, cum ar fi aloe vera si extract de ceai verde.
De ce ar trebui sa aplicati un serum pe ten?
Serumurile sunt formule ultra-concentrate care ajuta la tratarea problemelor specifice ale pielii, cum ar fi petele, deshidratarea, ridurile, stresul oxidativ, acneea, lipsa de stralucire etc. Desi nu este un pas esential (cum este curatarea, protectia solara si hidratarea), expertii in skincare recomanda serumurile pentru eficacitatea sa excelenta. Este un gest care va va ajuta sa va imbunatatiti vizibil pielea. Textura sa usoara nu adauga greutate pielii si, in schimb, reuseste sa penetreze mai adanc straturile pielii, comparativ cu cremele.  

Dupa serum se recomanda utilizarea unui hidratant, dar exista cateva exceptii. De exemplu, dimineata, pe pielea normala care nu este deshidratata, este posibil sa se utilizeze numai un um antioxidant si apoi protectie solara, mai ales daca alegeti produse de protectie solara cu ingrediente hidratante. Cu toate acestea, in general, chiar daca utilizati un serum facial, crema nu trebuie sa lipseasca,  deoarece este cea care hraneste si hidrateaza pielea de la suprafata.

Ce tip de serum sa alegeti?

Serumul a devenit, fara indoiala, produsul vedeta al marcilor de frumusete, iar oferta este in crestere. Puteti regasi sermuri antioxidante, hidratante, cu efect de depigmentare, anti-rid etc, insa este important sa va cunoasteti nevoile tenului. Cu toate acestea, este normal sa va pierdeti intre atat de multe variante disponibile si sa ezitati atunci cand le alegeti cele mai potrivite.

Pentru a achizitiona un serum eficient, luati in considerare atat tipul de piele (gras, mixt, uscat etc.), cat si nevoia pe care doriti sa o acoperiti (pete, pori dilatati, riduri, acnee etc.). Retineti, de asemenea, ca unele serumuri, desi va ajuta sa corectati diverse probleme, acestea nu pot fi la fel de eficiente precum anumite proceduri cosmetice efectuate in cabinetului medicului dermatolog.

In general, dimineata este recomandat sa utilizati un serum antioxidant cu vitamina C, E, acid ferulic. Pentru toate tipurile de piele, in care se doreste prevenirea imbatranirii premature cauzate de razele UV, poluare, antioxidantii sunt esentiali in orice rutina, astfel ca un serum care include ingrediente cu rol antioxidant, va poate aduce beneficii multiple pentru ten.

Pe timp de noapte, se aplica, in general, serumuri exfoliante, de exemplu cu acid glicolic acid salicilic. Mai mult, tot seara se aplica serumurile antirid ce contin retinol. Daca pielea este uscata sau deshidratata, se vor utiliza serumuri hidratante, cu o textura mai densa, in general.  Daca aveti roseata, cautati un serum cu efect calmant.

In concluzie, serumul este un pas important in rutina de ingrijire a pielii, dar trebuie folosit cu atentie si conform instructiunilor de pe ambalaj. Asigurati-va ca il folositi in mod regulat si ca alegeti o varianta adecvata tipului de ten si nevoilor acestuia. 

Ce beneficii ofera beta glucanul pentru ten. Exista seruri cu beta glucan?

Cand vorbim de beta glucan ser si beneficii pentru piele si ten trebuie sa descoperim care sunt acele alimente care contin beta glucan si cum il putem extrage neinvaziv astfel incat sa pastram toti nutrientii. Expertii considera ca exista diferite forme de beta glucan in diferite alimente. Mai ales ca molecula de beta-glucan din punct de vedere bio-chimic este o molecula de polizaharida.

Se crede ca Beta glucanul ajuta sistemul imunitar pe masura ce trece prin tractul intestinal si interactioneaza cu celulele imune. Poate determina sistemul imunitar sa creeze mai multe substante chimice care ajuta la prevenirea infectiilor si sa ofere un boost de energie celulelor albe care se lupta cu infectiile parazitare din tractul digestiv. 

S-a descoperit ca moleculele de Beta Glucan ajuta la activarea monocitelor / macrofagelor si productia crescuta de imunoglobulina, celule NK si celule T ucigatoare de virusi, bacterii si alti paraziti. Beta glucanul ajuta la generarea in organism a unei substante asemanatoare gelului in intestinul subtire, care intarzie absorbtia zaharului si a nutrientilor dupa o masa, ducand la efecte pozitive asupra nivelului de glucoza din sange si ajuta la detoxifiere.

Tot ce vrei sa stii despre Beta glucan?

Bibliografie:

Zeković, Djordje B. (10 October 2008). "Natural and Modified (1→3)-β-D-Glucans in Health Promotion and Disease Alleviation". Critical Reviews in Biotechnology;
Sikora, Per (14 June 2012). "Identification of high b-glucan oat lines and localization and chemical characterization of their seed kernel b-glucans". Food Chemistry;

Articole similare
Serotonina: tot ce trebuie sa stii despre hormonul fericirii Serotonina: tot ce trebuie sa stii despre hormonul fericirii

In sange, serotonina este transportata de trombocite si eliberata in ser in urma agregarii acestora. Degradarea serotoninei se face prin deaminare oxidativa catalizata de monoaminoxidaza cu producere de acid 5-hidroxi-indolacetic (5 – HIAA) care se elimina renal .

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii

Meningococemia sau meningita se pot agrava foarte repede, chiar si in cateva ore de la debutul simptomelor. Daca nu este tratata, infectia poate fi fatala (pana la 20% dintre adolescenti mor). 

3 mai 2023
Edited 3 mai 2023
citește articolul
Dr. Mara Mihai: Ce este rutina anti-aging si cum alegi intre fiole, seruri si creme Dr. Mara Mihai: Ce este rutina anti-aging si cum alegi intre fiole, seruri si creme

Odata cu inaintarea in varsta, pielea produce din ce in ce mai putin colagen, motiv pentru care isi pierde din elasticitate, iar semnele imbatranirii devin din ce in ce mai vizibile.

24 august 2022
Edited 7 septembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.