Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand dimensiunea unui pumn si forma unui bob de fasole. Un rinichi are aproximativ un milion de nefroni si este alcatuit din mai multe forme anatomice, contribuind la excretia (eliminarea) toxinelor din organism. Cand acestia nu functioneaza in parametrii apar o multime de probleme de sanatate pentru ca toxinele nu mai pot fi eliminate din organism. Cele mai comune dureri de rinichi sunt cauzate de pietrele la rinichi.
Pietrele la rinichi, denumite in termeni medicali calculi renali, sunt depozite de saruri si minerale care se formeaza in unul sau chiar in ambii rinichi si determina aparitia afectiunii numita litiaza renala. Aceasta problema poate cauza durerea de rinichi. Calculii renali pot diferi ca dimensiune, culoare si compozitie si pot fi eliminati de organism, cu tratament sau fara, in cazul in care sunt de mici dimensiuni. In cazul pietrelor la rinichi mari, acestea pot bloca fluxul urinar si este necesara interventia prin diverse proceduri de natura sa sparga pietrele pentru a fi mai usor eliminate sau chiar, in cazurile grave, interventia chirurgicala.
Durerea de rinichi poate fi totodata asociata si cu asa zisele simptome numite in popor ,,raceala la rinichi'' mai ales in cazul femeilor. Cand apare aceasta durere, bolile asociate cu acest simptom si cand avem nevoie de dializa pentru a inlocui rinichii afectati de diferite boli descopera in acest material.
Despre rinichi - Cum functioneaza si ce rol au
Durere rinichi - Tipuri de durere si complicatii
Simptome durere rinichi. Cum le recunosti
Raceala la rinichi - Cauze si efecte
Crize de rinichi - Ce trebuie sa stii
Localizarea rinichilor - Importanta in diagnosticare
Pietre la rinichi - Cum se manifesta si care sunt simptomele
Cauzele durerii de rinichi. Ce trebuie sa stim
Grupe de risc afectiuni renale - Cine este predispus?
Posibile complicatii ale bolilor renale - Ce trebuie evitat
Cand are nevoie organismul de dializa
Intervenții chirurgicale boli renale - Când sunt necesare
Tratamentul durerii de rinichi
Despre Rinichi - Cum functioneaza si ce rol au
Rinichii datorita pozitionarii lor in organism si prin constitutia lor anatomica au rolul de a filtra toxinele si a le elimina prin urina. Dar hai sa vedem cum functioneaza si ce rol au.
Cum functioneaza rinichii?


SURSA: eurodializa.eu
Rinichii functioneaza pe baza unei structuri bine determinate de nefroni. Nefronul este unitatea morfo-functionala a rinichiului, asa cum neuronii sunt unitatea morfo-functionala a creierului. In interiorul fiecarui rinichi exista cel putin 1.000.000 de nefroni a caror structura microscopica au functia de filtrare a sangelui si eliminarea toxinelor prin acest proces metabolic. Procesul separarii si filtrarii fluidelor si toxinelor din organism si eliminarea lor, este cunoscuta sub numele de excretie. Pe scurt, rinichii au principala functie din cadrul sistemului urinar asa cum inima are cea mai importanta functie in cadrul sistemului circulator. Urina formata in rinichi trece prin uretere spre vezica, unde stationeaza putin timp, iar apoi este eliminata prin uretra.
Altfel spus, rinichii functioneaza precum un filtru HEPA de la purificatorul de aer sau de la aspirator, eliminand toxinele si oferind apoi catre diferite organe vitale substante nutritive esentiale pentru buna functionare a corpului precum: vitamine, aminoacizi, glucoza si apa curata. Fluidul filtrat este apoi trecut printr-o serie de tubuli, in acest fel substantele necesare pentru buna functionare a organismului sunt pastrate, iar cele de care nu este nevoie sunt eliminate. Aproape toate celulele organismului sunt inconjurate de lichid extracelular. Pentru ca acestea sa functioneze corect, lichidul extracelular trebuie sa aiba o compozitie stabila de saruri – precum sodiu si potasiu – si un pH potrivit.
Ce rol au rinichii?
Rinichii au rolul de a detoxifica corpul la interior si pentru eliminarea substantelor nocive care NU pot fi metabolizate de organism si care NU trebuie sa ramana in organism pentru ca altfel corpul ar face implozie de la atatea toxine. In primul rand rinichii au rolul de a elimina ureea ce rezulta din descompunerea proteinelor, iar acid uric rezultat in urma descompunerii acizilor nucleici trebuie eliminat pentru ca altfel duce organismul la un nivel de hiperaciditate extrem de nociv pentru corpul uman. Totodata rinichii elimina resturile de medicamente folosite in diferite tratamente, de aceea se schimba culoarea urinei atunci cand luam tratamente cu antibiotice. Un alt rol al rinichilor este acela ca ei absorb nutrientii din sange si ii distribuie in functie de nevoile pe care le cere fiecare organ in parte.
Cel mai bine intelegem rolul rinichilor in momentul in care acestia nu mai functioneaza corect, toxinele si excesul de fluide se acumuleaza si poate aparea insuficienta renala, simptomele comune fiind hipertensiunea arteriala, oboseala, durerile de cap persistente, umflarea fetei si a gleznelor, retentia de lichide si durerile de spate. Altfel spus fara rinichi NU putem trai, iar atunci cand unul dintre ei nu mai functioneaza corect trebuie sa facem dializa zilnic chiar si de cateva ori pe zi daca doctorul de specialitate o cere. Pentru ca tot ce inseamna partea de filtrare a sangelui trece prin rinichi. Totodata rinichii au grija sa pastreze un nivel echilibrat al electrolitilor si al apei si secreta o serie de hormoni esentiali pentru dezvoltarea organismului.
Cel mai important hormon secretat de catre rinichi este renina care are grija sa regleze tensiunea arteriala si sa previna fluctuatiile acesteia. Daca tensiunea scade, renina este secretata de catre rinichi pentru a comprima vasele mici de sange, crescand astfel nivelul acesteia ca sa previne anumite afectiuni. Daca tensiunea creste au rolul de a relaxa vasele capilare pentru a echilibra circulatia sanguina si a preintampina blocarea unor artere si formarea de cheaguri de sange.


Durere rinichi - Tipuri de durere si complicatii
Atunci cand vorbim de durere de rinichi, trebuie sa intelegem unde localizam rinichii ca sa intelegem intensitatea acestei dureri. Uneori apare si se acutizeaza imediat sub ultimele coaste si se resimte de obicei ca o impunsatura cu un corp contondent, ca o durere musculara ascutita, ca un junghi rece ca de gheata. In plus, atunci cand se acutizeaza, durerea se extinde pana in zona pelviana, la barbati se resimte o durere radianta in jurul scrutului si gonadelor iar la femei se simte o durere radianta in jurul vulvei.
Complicatii ale durerii de rinichi
Cele mai frecvente complicatii care pot aparea din cauza unei dureri de rinichi au legatura cu insuficienta renala care la randul ei declanseaza ca intr-un efect de domino si alte boli precum hipertensiunea arteriala sau chiar septicemie la nivelul nefronilor din cauza acumularii de toxine in interiorul acestora care provoaca o infectie purulenta ireversibila.
Simptome durere rinichi. Cum le recunosti
Indiferent de cauza sau boala care a determinat durerea de rinichi, in majoritatea situatiilor aceasta este des confundata cu durerea de spate si in functie de afectiunea asociata cu aceasta durere, exista mai multe locuri unde poate aparea senzatia de disconfort precum zona: laterala, superioara sau sub coaste. Sunt situatii cand aceasta durere de rinichi poate radia si in alte zone, cum ar fi spre abdomen, in zona inghinala sau spre testicule, pe pulpa piciorului. Cele mai comune simptome asociate cu durerea de rinichi sunt:
- senzatia de greata, stari de voma;
- urina de culoare maronie sau rosiatica cu firisoare de sange;
- gust de aluminiu in gura;
- urina cu miros putred sau sulfuros;
- senzatia de a urina des sau a te trezi in timpul somnului pentru a urina (nicturie);
- stari febrile si frisoane;
- dureri ascutite sau senzatia de arsura la urinare;
- tulburari ale scaunului;
- stare de oboseala si epuizare pe toata durata zilei.
Raceala la rinichi - Cauze si efecte
Raceala la rinichi este, de fapt, denumirea populara a afectiunii medicale numita „pielonefrita”. Pielonefrita este cauzata de o infectie bacteriana care provoaca inflamatia renala, de unde apar si simptome comune care apar si in alte tipuri de raceala precum: pusee febrile, frisoane nocturne sau diurne, stari de greata si voma, varsaturi fara pofta de mancare, senzatie de arsura atunci cand bolnavul incearca sa urineze. De obicei aceasta boala apare ca efect secundar si ca o complicatie a unei infectii ascendente a tractului urinar, care se raspandeste de la vezica urinara spre rinichi. Foarte rar, pielonefrita apare si ca urmare a raspandirii unei bacterii pe cale hematogena. Dincolo de miturile care spun ca acest tip de afectiune este caracterizata doar femeilor, studiile medicale si cercetarile clinice contrazic acest lucru, pentru ca aceasta afectiune este intalnita si la barbati.
Intr-adevar, incidenta bolii este mult mai mare la femei. Daca la 10.000 de femei aceasta boala poate aparea la 27 dintre ele, in cazul barbatilor, la 10.000 de barbati riscul ca aceasta boala sa apara este de 3-4 cazuri. Dar boala apare si la sexul masculin doar ca nu e atat de raspandita iar vindecarea ei e mult mai usoara. Totodata, in cazul femeilor cele mai predispuse la aceasta afectiune sunt femeile insarcinate sau cele aflate in perioada de lauzie care au metabolismul perturbat din cauza sistemului imunitar afectat de dereglarile hormonale. Totodata, femeile tinere, active din punct de vedere sexual, dezvolta foarte des pielonefrita acuta, din cauza incidentei mai mari a infectiilor urinare in randul acestora.


Crize de rinichi - Ce trebuie sa stii
Criza de rinichi este o afectiune cronica si apare atunci cand unul sau ambii rinichi nu mai pot functiona in parametrii si este nevoie urgent de dializa. Primele semne care arata evolutia unei crize de rinichi sunt legate de culoarea urinei care fie are culoarea apei ceea ce inseamna ca rinichii nu mai filtreaza nimic si elimina doar apa, fie are culoare maro sau rosiatica si asta inseamna ca rinichii incep sa elimine si substante nutritive si celule sanguine. Cauzele care pot duce la aparitia acestei afectiuni includ diabetul, presiunea arteriala ridicata sau leziunile renale acute. Atunci cand apare criza de rinichi, toate rolurile acestora inceteaza. De cele mai multe ori, aceasta criza nu este permanenta. Atunci cand primiti tratament rapid si in cazul in care nu aveti probleme de sanatate serioase, rinichii isi pot reveni si sa isi reia functia normala. Criza de rinichi apare atunci cand rinichii au suferit leziuni. Alte simptome care sunt asociate cu o criza renala sau criza de rinichi:
- oboseala musculara;
- stari de lesin;
- senzatie permanenta de greata sau voma;
- umflaturi in zona inghinala la barbati si femei;
- frecventa ridicata de a merge la baie sau din contra lipsa nevoii de a urina timp de cateva zile.


Localizarea rinichilor - Importanta in diagnosticare
Atunci cand vorbim de localizarea rinichilor la specia Homo Sapiens, cei doi rinichi au forma unor boabe de fasole supradimensionate sunt asezati retroperitoneal de o parte si alta a coloanei vertebrale, sub diafragma. La maturitate si in conditii optime de dezvoltare, indiferent ca vorbim de barbati sau femei, lungimea celor doi rinichi variaza intre de 10 - 12 cm, latimea variaza intre 5 - 6 cm, iar grosimea este cuprinsa intre 3 - 5 cm. In functie de sexul persoanei greutatea unui rinichi poate varia intre 120 si 200 de grame.
La interior, structura rinichilor este formata dintr-o plasa fina renala de sisteme tubulare bine evidentiate, fiecare tub avand un corespondent catre un anumit organ unde trebuie sa ajunga sangele. Cele mai evidente diferentieri apar inca din faza embrionala si de formare a rinichilor: Nefronul si asa numitul tubul colector principal, cele doua elemente alcatuiesc unitatea de baza functionala a rinichiului, de aceea frecvent prin termenul de nefron se subintelege si sistemul tubular, iar bolile care duc la blocarea nefronului poarta denumirea de nefrite. Pentru ca rinichii sunt organe vitale fara de care nu putem trai, importanta in diagnosticare a acestora este evidentiata de partile lor componente precum: Corpusculul Malpighi care este alcatuit din glomerulul renal si capsula Bowmann.
Glomerulul renal este alcatuit din 50 de anse capilare ce se infasoara in jurul unor tije intercapilare ce formeaza tesutul mesangial. Capilarele patrund in o portiune dilatata si infundata a tubului urinar numita capsula Bowmann. Sangele capilarelor glomerulare provine dintr-o arteriola aferenta si paraseste glomerulul prin arteriola eferenta. presiunea sangelui din glomerul produce filtrarea plasmei in capsula Bowmann, si de aici ajunge in tubul proximal de unde ajunge sangele fara toxine la organele care au nevoie.
Pietre la rinichi - Cum se manifesta si care sunt simptomele
In prima etapa, existenta pietrelor la rinichi poate sa nu dea niciun simptom, insa daca acestea se deplaseaza provoaca dureri insuportabile in zona spatelui, a abdomenului si in zona genitala. De asemenea pot provoca hematurie, adica urinare cu sange, urina urat mirositoare si senzatie de arsura la urinare. In unele cazuri durerea este insotita de febra, varsaturi, ameteli si senzatia constanta de a urina. Se recomanda ca in acest caz sa se consulte un medic urolog, deoarece simptomele pot fi comune cu apedincita sau infectiile cu transmitere sexuala.
Daca dimensiunea pietrelor permite eliminarea pe cale naturala, atunci pe langa analgezice necesare pentru calmarea durerilor, sunt recomandate suplimente alimentare care favorizeaza eliminarea pietrelor din rinichi. Acestea au rol antiinflamator, antiseptic si antibacterian si amelioreaza disconfortul la urinare. Ceea ce este important de punctat este faptul ca pietrele la rinichi reprezinta o afectiune foarte des intalnita, cauzata, in primul rand, de un regim alimentar dezechilibrat, iar aceasta poate fi prevenita daca se consuma foarte multe lichide, in special ceaiuri cu rol diuretic. Analiza uzuala a urinei si analizele imagistice pot determina cu usurinta existenta pietrelor la rinichi inca din faza incipienta. Instalat tratamentul la timp poate favoriza dizolvarea si eliminarea calculilor renali fara durere si, totodata, poate preveni acumularea si calcifierea de noi substante in rinichi.
Cauzele durerii de rinichi. Ce trebuie sa stim
Aparatul urinar include rinichii, ureterul, vezica urinara si uretra. Toate au un rol in eliminarea deseurilor din corpul nostru. Rinichii elimina deseurile din sange si regleaza concentratiile multor substante. Tuburile numite uretere poarta urina de la rinichi la vezica, unde este depozitata pana cand iese din organism prin uretra si eliminata. Cand apare cistita, ca urmare a infectiei bacteriene, intr-o zona care afecteaza functionare a vezicii urinare si a aparatului urinar, pot aparea complicatii. Bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si incep sa se inmulteasca. Mai putin frecvent, cistita poate sa apara ca o reactie la anumite medicamente. Igiena precara este o alta cauza a bolii.
Unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa dezvolte infectii ale vezicii urinare sau infectii recurente ale tractului urinar. Femeile sunt un astfel de grup. Motivul principal este anatomia fizica. Femeile au o uretra mai scurta, iar bacterile ajung mai repede in vezica urinara. Femeile cu cel mai mare risc de cistita sunt cele active sexual (contactul sexual poate duce la imprastierea bacteriilor in uretra), femeile insarcinate si femeile la menopauza.
Cistita cauzată de infectia bacteriana este in general tratata cu antibiotice. Simptomele se imbunatatesc adesea in mod semnificativ intr-o zi de tratament antibiotic. Cu toate acestea, va trebui probabil sa luati antibiotice intre 3-7 zile, in functie de severitatea infectiei.
Daca ai avut probleme din cauza cistitei, trebuie sa stii cateva lucruri care te vor ajuta. In primul rand, e important sa consumi cat mai multa apa plata, ceaiuri si sa eviti alcool-ul sau bauturile bogate in zaharuri. Evitati utilizarea de spray-uri deodorante sau alte produse in zona genitala. Aceste produse pot irita uretra si vezica urinara. În Statele Unite, cele mai multe cazuri de infertilitate la femei sunt cauzate de complicatii ale cistitei si anexitei. In cazul in care ati mai avut in trecut incidente din cauza acestei boli, sau pur si simplu pentru preventie, este important sa stiti ca exista in farmacii produsul Femannose N.
Femanoza N contine D-manoza, o molecula care ofera o noua abordare a tratamentului si prevenirii cistitei acute. Previne bacteriile E.Coli sa se agate de vezica si le preia pe cele deja fixate. Acest produs are urmatoarele actiuni:
- Previne atasarea bacteriilor de pereti;
- Elimina bacteriile nedorite prin fluxul urinar;
- Femanoza N permite o actiune tintita, rapida si eficienta impotriva bacteriilor nedorite, fara a distruge flora;
Substanta activa a femanozei N este D-manoza. Avantajul este ca aceasta molecula este produsa in cantitati mici chiar de catre corpul nostru. Practic, aceasta substanta activa nu ii este straina organismului. Functioneaza atat de bine atunci cand este furnizat in cantitati mai mari, datorita faptului ca impiedica atasarea bacteriilor la membranele mucoase si le preia pe cele deja fixate.
Pe scurt, atunci cand vorbim de cele mai frecvente probleme renale, cele mai cunoscute cauze care duc la durere de rinichi au legatura cu urmatoarele tipuri de afectiuni medicale:
- Pietre la rinichi - durerea severa si ascutita apare abia in momentul in care piatra ajunge in tubul care conecteaza rinichii de vezica urinara;
- Infectii ale tractului urinar;
- Sangerari la nivelul rinichilor;
- Infectii ale rinichilor, cunoscute sub denumirea de pielonefrita;
- Cheaguri de sange sau tromboza renala;
- Boala rinichilor polichistici;
- Malformatii congenitale la nivelul rinichilor (ectopia renala, agenezia renala, aplazia renala, rinichiul supranumerar, fistula arterio-venoasa renala);
- Hidronefroza, atunci cand se acumuleaza urina in rinichi, iar acestia incep sa se umfle;
Grupe de risc afectiuni renale - Cine este predispus?
Atunci cand vorbim de afectiuni renale sau de boli are rinichilor, toate grupele de varsta pot fi afectate, indiferent de sex, rasa sau alte tipologii. In schimb exista grupe mult mai vulnerabile si susceptibile de a declansa probleme ale rinichilor. Acestea sunt:
- persoanele diagnosticate cu SIDA (infectate cu virusul HIV);
- consumatorii de opoide sau alte droguri de mare risc;
- femeile insarcinate;
- persoane diagnosticate cu boli autoimune precum Lupus eritematos;
- au calculi renali din cauza unui regim alimentar bogat in lipide si saruri si nu se hidrateaza;
- sufera de infectii cronice renale.
- persoanele care au fost diagnosticate cu amiloidoza ( o boala din cauza careia se fac acumulari anormale de amiloid (o proteina) in diverse tesuturi sau organe, inclusiv in canalele rinichilor.
Posibile complicatii ale bolilor renale - Ce trebuie evitat
Rinichii sunt organe vitale si orice boala sau orice tulburare metabolica a acestora implica un risc crescut de deces sau comorbiditati. Rinichii trebuie sa filtreze toxinele din organism si sa hraneasca cu sange curat diferite organe si daca nu functioneaza in parametrii tot organismul este afectat ireversibil. Pentru a evita bolile si complicatiile renale in primul rand trebuie sa renuntam la fumat pentru ca fumatul creeaza riscul de blocaje arteriale si de formare de cheaguri si de a pune presiune pe rinichi. De asemenea este bine sa evitam sa consumam alimente prea sarate sau bogate in carbohidrati iar consumul de alcool nu trebuie sa depaseasca cantitatea recomandata pentru moderatie. Ce se intampla cand nu avem grija de rinichi? Cele mai grave complicatii care pot sa apara dupa diagnosticarea cu insuficienta renala sunt:
- pierderea permanenta a functiei renale sau o boala renala in stadiu terminal;
- boli de inima, tahicardie, tensiune arteriala fluctuanta;
- anemie pernicioasa;
- pierderea densitatii osoase prin eliminarea defectuoasa a vitaminelor si mineralelor din organism;
- deces survenit prin stop cardio-respirator din cauza acumularii de toxine in muschiul cardiac.
Cand are nevoie organismul de dializa
Cand si de ce se recomanda dializa si de ce este o solutie finala atunci cand vorbim de afectiuni severe? Pentru ca, in unele cazuri, insuficienta renala poate fi o problema temporara si dializa poate fi oprita atunci cand rinichii se recupereaza. Dar adesea, cineva cu insuficienta renala va avea nevoie de un transplant de rinichi. Nu este intotdeauna posibil sa se efectueze un transplant de rinichi imediat, asa ca poate fi necesara dializa pana cand devine disponibil un rinichi adecvat si care sa nu fie respins de catre comisia de transplant. Daca un transplant de rinichi nu este potrivit di varii motive medicale, dializa poate fi necesara pentru tot restul vietii.
Exista 2 tipuri principale de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Hemodializa este cel mai frecvent tip de dializa si pe care il cunosc majoritatea oamenilor. In timpul procedurii, un tub este atasat de un ac din brat. Sangele trece de-a lungul tubului si intr-o masina externa care il filtreaza, inainte de a fi trecut inapoi in brat de-a lungul unui alt tub. La centrele de dializa, acest lucru se efectueaza de obicei 3 zile pe saptamana, fiecare sedinta durand aproximativ 4/5 ore. Exista si variante de hemodializa care se pot efectua de 4 ori pe saptamana timp de 4 ore, de 5 ori pe saptamana timp de 3 ore sau 6 zile pe saptamana timp de 8 ore peste noapte.
Dializa peritoneala foloseste mucoasa interioara a abdomenului (peritoneul) ca filtru, mai degraba decat un aparat. Ca si rinichii, peritoneul contine mii de vase de sange minuscule, ceea ce il face un dispozitiv util de filtrare. Inainte de inceperea tratamentului, se face o taietura (incizie) in apropierea buricului si un tub subtire numit cateter este introdus prin incizie si in spatiul din interiorul abdomenului (cavitatea peritoneala). Acesta este lasat pe loc permanent.
Fluidul este pompat in cavitatea peritoneala prin cateter. Pe masura ce sangele trece prin vasele de sange care captusesc cavitatea peritoneala, produsele de deseuri si excesul de lichid sunt extrase din sange si in lichidul de dializa. Lichidul folosit este scurs intr-o punga cateva ore mai tarziu si inlocuit cu lichid proaspat. Schimbarea lichidului dureaza de obicei aproximativ 30 pana la 40 de minute si, in mod normal, trebuie repetata de aproximativ 4 ori pe zi.
In multe cazuri, veti putea alege ce tip de dializa doriti sa faceti si unde sa o faceti. Cele 2 tehnici sunt la fel de eficiente pentru majoritatea oamenilor, dar fiecare are propriile sale avantaje si dezavantaje.
De exemplu:
hemodializa inseamna ca veti avea 4 zile fara tratament pe saptamana, dar sedintele de tratament dureaza mai mult si poate fi necesar sa vizitati spitalul de fiecare data;
hemodializa la domiciliu – de obicei, va trebui sa aveti sedinte de dializa mai des decat ati face intr-o clinica, dar puteti alege un plan de tratament care sa raspunda nevoilor dumneavoastra medicale si sa se potriveasca vietii dvs;
dializa peritoneala se poate face destul de usor acasa si uneori se poate face in timp ce dormi, dar trebuie facuta in fiecare zi;
Din pacate, dializa are si efecte adverse. Hemodializa poate provoca mancarimi ale pielii si crampe musculare. Dializa peritoneala va poate expune riscul de a dezvolta peritonita, o infectie a membranei subtiri care va inconjoara abdomenul. Ambele tipuri de dializa te pot face sa te simti epuizat. Majoritatea oamenilor pot ramane pe dializa multi ani, desi tratamentul poate compensa doar partial pierderea functiei renale.
A avea rinichi care nu functioneaza corect poate pune o presiune semnificativa asupra organismului. Aceasta inseamna ca oamenii pot muri in timp ce fac dializa daca nu au un transplant de rinichi, in special persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate.
Cineva care incepe dializa la 20 de ani se poate astepta sa traiasca pana la 20 de ani sau mai mult, dar adultii peste 75 de ani pot supravietui doar 2 pana la 3 ani. Dar ratele de supravietuire ale persoanelor care fac dializa s-au imbunatatit in ultimul deceniu si se asteapta sa continue sa se imbunatateasca in viitor.
Dializa este procesul de eliminare a excesului de apa si toxine din sange la persoanele ai caror rinichi nu mai pot indeplini aceste functii in mod natural. Aceasta este denumita terapie de substitutie renala. Prima dializa reusita a fost efectuata in 1943 in timpul celui de-al doilea razboi Mondial la un spital din SUA.
Este posibil sa fie necesara initierea dializei atunci cand exista o pierdere brusca rapida a functiei renale, cunoscuta sub numele de leziune renala acuta (denumita anterior insuficienta renala acuta) sau atunci cand apare o scadere treptata a functiei renale - boala renala cronica ajunge in stadiul 5. Stadiul 5 insuficienta renala cronica este atins atunci cand rata de filtrare glomerulara este de 10-15% din normal, clearance-ul creatininei este mai mic de 10mL pe minut si uremia este prezenta. Dializa este utilizata ca masura temporara fie in leziuni renale acute, fie in cele care asteapta transplantul de rinichi si ca masura permanenta la cei pentru care un transplant nu este indicat sau nu este posibil.
Organismul are nevoie de dializa atunci cand rinichii nu functioneaza corespunzator – de exemplu, atunci cand o boala cronica avanseaza si ataca rinichii (insuficienta renala) – este posibil ca rinichii sa nu poata curata sangele in mod corespunzator. Toxinele reziduale din diferite alimente, medicamente si lichidele se pot acumula pana la niveluri periculoase in corp. Lasata netratata o insuficienta renala, aceasta poate provoca o serie de simptome neplacute si in cele din urma poate fi fatala.
Intervenții chirurgicale boli renale - Când sunt necesare
Nefrectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a unui rinichi. Procedura se efectueaza pentru a trata cancerul de rinichi sau pentru a elimina o tumoare de natura necanceroasa, adica benigna, precum si alte boli de rinichi si leziuni. De asemenea, nefrectomia se efectueaza pentru a elimina un rinichi sanatos de la un donator (fie viu, fie decedat) pentru transplant catre o persoana care are nevoie de un rinichi functional. Nefrectomia este una dintre cele mai uzitate interventii chirurgicale atunci cand vorbim de complicatiile unor boli renale.
Tratamentul durerii de rinichi
Tratamentul pentru durerile de rinichi depinde de cauza care a dus la aparitia acestora. De exemplu, daca este vorba de infectii urinare, se pot administra antibiotice, dar si calmante si ceaiuri, care sa ajute organismul sa elimine mai usor agentii patogeni din tractul urinar. Tratamentele naturiste pentru infectiile urinare includ consumul de suc de merisoare sau diferite ceaiuri cu rol diuretic. In cazul insuficientei renale, tratamentul trebuie urmat la spital si include tratarea cauzei, a complicatiilor aparute, dar si administrarea de medicamente, pentru a controla nivelul de potasiu din sange, pentru inlocuirea calciului din sange, si dializa, pentru eliminarea toxinelor.
Tratamente naturiste boli renale - Remedii acasa
Atunci cand vorbim de tratamente naturiste pentru a evita bolile de rinichi avem in vedere urmatoarele aspecte. In primul rand, avem nevoie sa nu ne lipseasca vitaminele precum Calciu si vitamina D care au rolul de a regla metabolismul sanguin. Totodata, nutritionistii recomanda consumul de patrunjel, suc de rodie, suc de merisoare, suc de sfecla rosie sau ceaiul de cozi de cirese.
Ceaiul de patrunjel
Patrunjelul si implicit ceaiul de patrunjel contin cantitati importante de vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina K, folati, potasiu, fier, magneziu, calciu, vitamina D, cobalamina. Vitamina K este foarte buna pentru prevenirea cheagurilor de sange, pentru sanatatea oaselor, asigura o circulatie normala a sangelui in corp. Vitamina A si C din patrunjel si ceai de patrujel au proprietati antioxidante. Totodata ceaiul de patrunjel combate infectiile si le previne si este recomandat pentru a evita instalarea bolilor de rinichi.
Sucul de rodie
Sucul de rodie contine vitamine importante precum vitamina A, C si acid folic si minerale precum Fier si Potasiu. Rodiile sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi nesaturati, cum ar fi acidul omega 5. Totodata sucul de rodie contine antioxidanti puternici precum compusi fenolici, alcaloizi, triterpeni, steroli, polifenoli si flavonoide. Prin urmare sucul de rodie se recomanda pentru a evita bolile renale.
Sucul de merisoare
Sucul de merisoare este recomandat persoanelor care prezinta riscul de boli renale datorita urmatoarelor substante si ingrediente active:
- quercetina - cel mai abundent polifenol antioxidant din merisoare. De fapt, merisorul este una dintre principalele surse de quercetina;
- miricetina - un alt polifenol antioxidant din merisoare. Miricetina are o serie de efecte benefice asupra sanatatii;
- peonidina – este responsabila pentru culoarea rosie a merisoarelor si pentru unele dintre efectele benefice asupra sanatatii. Merisorul reprezinta una dintre cele mai bogate surse de peonidina din dieta;
- acidul ursolic - concentrat in coaja de merisor, este un compus triterpenic. Este un ingredient regasit in multe remedii traditionale din plante medicinale si are un puternic efect antiinflamator;
Sucul de sfecla rosie
Nutritionistii au stabilit faptul ca 100 g sfecla rosie cruda contine: 43 kcal, 9,5 g carbohidrati, 1,61 g proteine, 0,2 g lipide, 3 g fibre si 109 mcg folat, adica 25% din doza zilnica recomandata. Sfecla are un indice glicemic mediu, aproape 61 si o incarcatura glicemica scazuta aproape 5. Avand in vedere ca fibrele din compozitie incetinesc absorbtia glucozei, inseamna ca nu provoaca fluctuatii mari ale glicemiei. In plus contine potasiu, calciu, fibre alimentare, vitamina B2 (riboflavina), vitamina A si vitamina K. Datorita acestor lucruri este un remediu naturist pentru cei care cauta sa evite complicatiile unror boli renale.
Ceaiul de cozi de cirese
Ceaiul de cozi de cirese este recomandat persoanelor care vor sa aiba rinichi sanatosi datorita continutului ridicat de fosfor, calciu, potasiu si magneziu. Totusi, inainte de a folosi aceste ingrediente naturale cu recurenta trebuie sa consultati un specialist.
Cum previi durerile de rinichi
Daca va stiti ca sunteti intr-o grupa de risc pentru afectiuni renale sau probleme medicale ale rinichilor trebuie sa stiti ca exista cateva remedii si tratamente naturiste pe care le puteti efectua foarte usor in confortul propriei locuinte.
- Studiile au aratat ca este bine sa evitati laptele care contine mai mult de 1,5% grasime si daca consumati alte produse lactate precum telemea, branza, iaurt sa cautati produse degresate cu cel mai mic continut de grasime uscata pentru ca grasimea din lactate creste riscul de a se forma calculi renali;
- Reduceti consumul de paine si produse fainoase realizate din faina alba si treceti pe paine realizata din cereale integrale si consumati in forma prajita sau coapta la cuptor;
- Evitati produsele din comert care contin grasimi trans, colesterol, sare (sodiu) si zaharuri adaugate, vorbim aici de diferite dulciuri si produse de panificatie, inghetata, margarina, etc.
Faceti activitati fizice zilnice si incercati sa fiti activ cel putin 30 de minute sau mai mult in fiecare zi; - Odihna este esentiala pentru a avea grija de sanatatea rinichilor, iar medicii recomanda un somn de minim 7 ore - recomandat 8 ore indiferent de sex si varsta;
- Renuntati la consumul de alcool si la tutun. Fumatul reduce fluxul de sange si poate impiedica ca suficient sange sa ajunga la rinichi. Daca aceste organe nu primesc suficient sange, ele nu pot functiona corect. Fumatul creste, de asemenea, sansele de a dezvolta cancer de rinichi. Totodata alcoolul forteaza ficatul sa metabolizeze o substanta straina organismului si prin consumul de alcool suprasolicitati rinichii pentru detoxifierea sangelui;
Pe scurt, ce trebuie sa retinem pentru a evita bolile de rinichi:
- Evita consumul de alimente bogate in sare, grasimi sau zahar pentru ca aceste substante cresc riscul de formare a pietrelor la rinichi;
- alege alimente care ajuta la litiaza renala, precum sfecla, nuci, ciocolata, spanac si rubarba;
- Igiena adecvata a zonei intime, astfel incat sa fie prevenita aparitia infectiilor urinare;
- Protejarea organismului de frig si umiditate;
- hidratarea corecta a organismului cu apa cat mai distilata si mai saraca in fosfati si nitrati, evitarea de bauturi carbogazoase;
- Evitarea administrarii in doze mari si pe perioade lungi a antiinflamatoarelor nesteroidiene;
- Controlul glicemiei pentru reducerea riscului de diabet;
- Controlul tensiunii arteriale;
- Pastrarea unei greutati optime si a unui stil de viata activ;
- Evitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat.
Ce nu stiai despre urina!
Urina umana este formata in proportie de 95% din apa, iar restul este uree si sare in proportii egale 2,5% si respectiv 2,5%. Totodata in urina se mai gasesc hormoni, nutrienti si creatina. De-a lungul unei vieti, rinichii elimina aproape un milion de litri de apa prin urina.
Altfel spus, un adult poate produce aproape 6 cani de 250 ml de urina pe zi. La un adult sanatos, vezica poate tine aproximativ 3 cani de urina pana la maxim cinci ore. Dar este periculos sa te abtii de la urinat. O femeie a murit dupa ce a refuzat sa urineze in cadrul unei competitii sportive.
In trecut, se pare ca oamenii foloseau mostre din propria urina ca si apa de gura. Se credea ca amoniacul din urina albeste dintii si protejeaza impotriva tartrului. Guiness Book a notat un record mondial mai putin obisnuit. Se pare ca un barbat a putut urina in continuu aproape 9 minute.
Urina este un important indicator si poate oferi informatii vitale legate de sanatatea rinichilor, a inimii si a functiei ficatului. Nu doar culoarea urinei ci si mirosul conteaza.
• Un miros puternic de amoniac poate indica deshidratarea.
• Un miros usor ranced poate indica o boala a ficatului.
• Un miros intepator ar putea indica o infectie a vezicii urinare.
• Un miros dulceag poate arata ca omul sufera de diabet.
Culoarea de urina poate varia in functie de alimentatie. Daca luam anumite medicamente sau consumam anumite legume poate varia de la galben strident la portocaliu rosiatic. Totodata, o culoare maronie a urinei poate indica pietre la rinichi sau leziuni ale ficatului. Sunt dovezi care arata ca romanii foloseau urina ca cerneala invizibila pentru a scrie mesaje secrete. Cuvintele apareau doar la incalzirea hartiei la o lumanare.
"Sindromul vezicii timide" este un lucru real. Se numeste Parureza si este un tip de fobie in care oamenii nu sunt in stare sa faca pipi in locuri publice. Conform Paruresis.org, 21 de milioane de oameni sufera de aceasta tulburare de anxietate numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Sursa: clevelandclinic.org
Bibliografie:
1. Nesrallah GE. Understanding determinants of home dialysis use in Canada: a mixed-methods study [master’s thesis on the Internet]. Hamilton: McMaster University, 2013 September;
2. Canadian organ replacement register annual report: treatment of end-stage organ failure in Canada, 2004 to 2013. Ottawa: CIHI; 2015 April;
3. Couchoud C, Bolignano D, Nistor I, Jager KJ, Heaf J, Heimburger O, et al. Dialysis modality choice in diabetic patients with end-stage kidney disease: a systematic review of the available evidence. Nephrol Dial Transplant [Internet]. 2015 Feb;
4.Pike E, Hamidi V, Ringerike T, Wisløff T, Desser A, Harboe I, et al. Health technology assessment of the different dialysis modalities in Norway [Internet]. Oslo, Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services, 2013;
5. Karopadi AN, Mason G, Rettore E, Ronco C. The role of economies of scale in the cost of dialysis across the world: a macroeconomic perspective. Nephrol Dial Transplant. 2014 Apr;
6. Chui BK, Manns B, Pannu N, Dong J, Wiebe N, Jindal K, et al. Health care costs of peritoneal dialysis technique failure and dialysis modality switching. Am J Kidney Dis. 2013 Jan;
7. Walker R, Marshall MR, Morton RL, McFarlane P, Howard K. The cost-effectiveness of contemporary home haemodialysis modalities compared with facility haemodialysis: a systematic review of full economic evaluations. Nephrology (Carlton). 2014 Aug;
8. Klarenbach SW, Tonelli M, Chui B, Manns BJ. Economic evaluation of dialysis therapies. Nat Rev Nephrol. 2014 Nov;]