16 remedii naturiste pentru tuse: calmeaza rapid

Tusea poate fi extrem de suparatoare, mai ales cand te impiedica sa te odihnesti sau iti afecteaza activitatile zilnice. Fie ca este uscata sau productiva, exista o multime de remedii naturiste pentru tuse care te pot ajuta sa calmezi rapid acest simptom neplacut. In loc sa apelezi imediat la medicamente, poti incerca solutii simple si accesibile din natura, care nu doar ca pot ameliora tusea, dar pot si sustine sistemul imunitar si grabi vindecarea.
- De cate tipuri e tusea?
- Remedii naturale pentru tusea seaca - leacuri batranesti pentru tuse
- Remedii naturiste pentru tusea productiva
- Metode de a calma tusea noaptea
- Remedii naturiste pentru copii - tratament tuse
- Remedii naturiste pentru varstnici
- Cand sa mergi la medic?
- Cum previi aparitia tusei
De cate tipuri e tusea?
Tusea poate fi clasificata in doua mari categorii. Fiecare tip de tuse prezinta caracteristici specifice si necesita abordari terapeutice proprii. Asadar, cele doua tipuri de tuse sunt:
- tusea uscata sau seaca;
- tusea productiva sau tusea expectoranta.
Tusea seaca
Este o tuse iritativa, care nu produce mucus (flegma). Poate fi usor recunoscuta prin asocierea cu senzatia neplacuta de gadilat sau iritare in gat. Printre cele mai frecvente cauze ascunse de tuse uscata se afla:
- infectiile virale (raceala, gripa);
- alergiile;
- astmul;
- refluxul gastroesofagian;
- anumite medicamente (inhibitorii de enzima de conversie a angiotensinei - utilizati in tratarea hipertensiunii arteriale);
- fumul de tigara;
- poluarea;
- aerul uscat.
Tusea productiva
Aceasta tuse este insotita de eliminarea de mucus (sputa). Tusea productiva are rolul de a elimina secretiile abundente din plamani, care apar ca o forma de protejare a sistemului respirator. Astfel, in cazul unei infectii, celulele din mucoasa respiratorie produc o cantitate mai mare de mucus, cu rolul de a capta virusurile si bacteriile si de a le impiedica sa ajunga mai in profunzimea arborelui respirator. In plus, mucusul retine particulele de agenti patogeni si de praf si le elimina prin expectoratie. In cadrul acestui tip de tuse, poti constata si un zgomot in timpul respiratiei, cunoscut ca „haraiala in piept”.
Cauze frecvente ale tusei productive sunt:
- infectiile respiratorii (bronsita, pneumonia, gripa);
- fumatul;
- boala pulmonara obstructiva cronica;
- astmul.
Remedii naturale pentru tusea seaca - leacuri batranesti pentru tuse
Multe dintre remediile eficiente pentru tusea seaca le gasesti cu usurinta in bucatarie. Unele dintre acestea sunt leacuri batranesti utilizate de zeci de ani. Pentru ca astfel de substante sa devina remedii eficiente pentru tuse este necesar:
- sa fie emoliente;
- sa hidrateze mucoasa;
- sa fie antiinflamatoare;
- sa reduca senzatia de uscaciune;
- sa fortifice sistemul imunitar.
Vrei sa afli mai multe despre ce leacuri batranesti sunt utilizate pentru tuse? Citeste articolul De sezon: Descopera cele mai cunoscute leacuri batranesti pentru tuse. Cum le alegi.
Printre cele mai utilizate remedii naturiste pentru tuse se afla:
- mierea;
- propolisul;
- ceaiul de musetel;
- ceaiul de ghimbir;
- ceaiul de nalba mare;
- laptele cu turmeric;
- inhalatiile cu abur.
Mierea
Mierea este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru tusea seaca. Are proprietati antibacteriene si calmante, ajutand la reducerea iritatiei in gat. Poti consuma direct mierea sau o poti adauga in ceaiul caldut.
Propolisul
Propolisul este un remediu natural cu proprietati antivirale si antiinflamatorii puternice. Acest produs apicol poate fi regasit sub mai multe forme: tinctura, comprimate, spray.
Ceaiul de musetel
Musetelul are proprietati antiinflamatorii si calmante, fiind eficient in calmarea gatului iritat si reducerea tusei. Pentru calmarea tusei sunt indicate 2-3 cani de ceai pentru tuse pe zi. Poate fi utilizat si pentru ameliorarea disconfortului dat de crizele de tuse noaptea, adesea intalnite in tusea magareasca.
Ceaiul de ghimbir
Poti prepara ceai din ghimbir proaspat sau uscat. Pentru o aroma bogata poti adauga si cateva feliute de lamaie. Acest ceai contribuie la calmarea tusei, dar si la cresterea imunitatii.
Ceaiul de nalba mare
Nalba mare are proprietati emoliente, avand un efect crescut in calmarea tusei. Consuma 2-3 cani pe zi.
Laptele cu turmeric


O astfel de bautura se asociaza cu un puternic efect antiinflamator, fiind si un stimulent al imunitatii. Pentru un gust mai bine definit adauga scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare, piper si miere. Astfel vei obtine nu doar o delicatesa, dar si un boost de imunitate, care calmeaza tusea rapid.
Inhalatiile cu abur
Inhalarea aburilor poate ajuta la hidratarea cailor respiratorii si la calmarea iritatiei gatului, ameliorand tusea seaca. Daca iti doresti sa testezi beneficiile acestui remediu, fierbe bine si adauga apa intr-un bol, impreuna cu cateva picaturi de ulei esential de menta, eucalipt, brad, pin. Apleaca-te spre bol si pune un prosop pe cap pentru a preveni raspandirea aburului prin camera. Inhaleaza aburul timp de 5-10 minute.
Remedii naturiste pentru tusea productiva
Scopul principal al unor astfel de remedii naturiste pentru tuse este de a ajuta organismul sa elimine mucusul mai eficient. Daca te intrebi cum scapi de tuse, afla ca ele reduc congestia si disconfortul, iar prin administrarea timp de cateva zile, episoadele de tuse se diminueaza ca frecventa. Poti incerca mai multe alternative naturiste, printre care:
- ceai de cimbru;
- ceai de lemn dulce;
- ceai de flori de soc;
- suc de ridiche neagra cu miere;
- sirop de patlagina;
- suc de ceapa;
- usturoi;
- inhalatii cu apa si sare sau aerosoli cu ser fiziologic;
- comprese calde pe piept.
Ceai de cimbru
Cimbrul este un expectorant natural. Infuzia de cimbru stimuleaza eliminarea mucusului. Pentru un efect emolient, consuma-l impreuna cu o lingurita de miere.
Ceai de lemn dulce
Lemnul dulce are proprietati expectorante si ajuta la fluidificarea mucusului. Astfel, dupa cateva zile vei observa o scaderea a intensitatii tusei. Nu consuma ceaiul fierbinte deoarece poate irita mucoasa. Consuma ceaiul caldut, aproape de temperatura camerei.
Ceaiul de flori de soc
Ceaiul de flori de soc este utilizat in mod traditional pentru a trata tusea si racelile, datorita capacitatii sale de a sustine sistemul respirator si imunitar. Fluidifica mucusul si reduce inflamatia. In plus, ceaiul are un gust delicios in combinatie cu putina miere.
O alternativa dulce si cu o eficienta crescuta este siropul de soc. Acesta este preferat de copii, iar efectul sau antitusiv este rapid observat.
Suc de ridiche neagra cu miere
Ridichea neagra nu este doar o buna leguma in bucatarie, ci si un remediu excelent pentru tuse. Scoate pulpa fibroasa, umple ridichea cu miere si asteapta aproximativ 10 ore sau peste noapte. Dimineata vei descoperi un suc dulce si gustos, dar si extrem de benefic pentru sanatatea ta.
Sirop de patlagina
Patlagina este o planta bine cunoscuta pentru proprietatile sale expectorante. O optiune buna pentru consum este siropul, atat de indragit de cei mici.
Suc de ceapa
Sucul de ceapa ajuta la fluidificarea mucusului si la calmarea iritatiei mucoasei gatului. Acesta contine compusi sulfurati care pot ajuta la combaterea infectiilor ce provoaca tusea. Adauga miere si bautura ta capata proprietati emoliente si un gust mult mai placut. Poti prepara si ceai de ceapa pentru tuse.
Usturoi
Usturoiul este un agent antimicrobian natural si poate ajuta la eliminarea infectiilor care cauzeaza producerea excesiva de mucus. Il poti consuma crud sau in diferite preparate. De asemenea, poti opta si pentru tinctura de usturoi.
Inhalatii cu apa si sare sau aerosoli cu ser fiziologic
Inhalatiile cu aburi de apa si sare sunt o metoda simpla de a diminua tusea. Aburul hidrateaza mucoasa si dilata caile respiratorii. In plus, fluidifica secretiile, ceea ce faciliteaza eliminarea acestora. O optiune mai usor de aplicat, in special pentru copii, sunt aerosolii obtinuti prin intermediul unor dispozitive speciale.
Comprese calde pe piept
Aplicarea unei comprese calde pe piept poate ajuta la relaxarea musculaturii respiratorii. Desi efectul sau este redus in tratarea tusei, ajuta la eliminarea disconfortului dat de episoadele persistente de tuse. Un alt exemplu eficient este reprezentat de cartofii pe piept pentru tuse. Remediul pentru tuse consta in fierberea a 2 cartofi mici, zdrobirea acestora si aplicarea piureului rezultat pe piept, pe o bucata de material de bumbac.
Descopera care sunt cauzele principale de tuse persistenta si cum gestionezi aceste situatii din articolul Tusea persistenta: De ce apare, ce o poate declansa, preventie si tratament.
Metode de a calma tusea noaptea
Episoadele de tuse nocturna sunt foarte neplacute, deoarece nu te lasa sa te odihnesti si de multe ori sunt persistente. Poti reduce efectul acestora prin urmatoarele metode:
- umidificarea aerului;
- hidratarea corespunzatoare inainte de culcare;
- adoptarea unei pozitii de somn in care capul este situat mai sus decat restul corpului;
- utilizarea dropsurilor mentolate sau cu substante emoliente;
- efectuarea unei bai calde inainte de culcare;
- evitarea alergenilor si a factorilor de risc (fum de tigara).
Este indicat a pregati un termos cu ceai sau un sirop tuse seaca pe care sa il pastrezi pe noptiera de langa pat. Astfel, daca te trezesti tusind, ai la indemana remedii pentru ameliorarea disconfortului si stoparea episodului de tuse.
Pentru a fi sigur ca alegi cele mai potrivite produse pentru tine si pentru copilul tau, cere sfatul farmacistul pentru a afla ce sirop de tuse este cel mai indicat pentru ameliorarea simptomelor tusei.
Remedii naturiste pentru copii - tratament tuse
Cand copiii se confrunta cu tusea, multi parinti prefera sa incerce remedii naturiste, blande si sigure. Este important sa alegi remedii naturiste pentru tuse care sunt potrivite pentru varsta copilului si care nu prezinta riscuri. De exemplu, mierea nu este recomandata pentru copiii sub 1 an, iar anumite ceaiuri pot fi prea puternice pentru copiii foarte mici. Suplimentar, verifica daca micutul este alergic la oricare dintre ingredientele naturale folosite. De pilda, unii copii pot avea alergii la plante precum musetelul sau la miere.
Pentru o solutie blanda si eficienta, multi parinti aleg sirop de tuse pentru copii, un produs special formulat pentru cei mici, care contribuie la calmarea tusei si sustinerea functiei respiratorii.


Pentru ca un copil sa fie receptiv la tratament este util a alege o formula de administrare usor de tolerat. Cele mai indicate forme de administrare sunt:
- ceaiurile;
- inhalatiile sau aerosolii;
- siropurile.
Siropurile sunt o modalitate excelenta de a-i oferi copilului tau un remediu eficient pentru tuse. Incearca Coughend Sirop fara zahar, care nu doar ca este bine tolerat de copii, dar contine si un amestec de plante, pentru o eficienta crescuta.
Alege optiunile care se afla si pe lista de lucruri acceptate si placute de copil. Nu-l forta sa bea anumite ceaiuri, daca nu-i plac. Insa, pentru a putea administra diferite preparate, poti utiliza mierea, amestecul cu sucuri placute de cel mic sau chiar diferite joculete si recompense.
Remedii naturiste pentru varstnici
In cazul varstnicilor este important sa alegem remedii naturiste pentru tuse care sunt blande, dar eficiente. De asemenea, este util a intreba medicul ce alternative naturiste exista, deoarece unii compusi pot interactiona cu conditiile de sanatate preexistente sau anumite sensibilitati ale acestora.


Printre remediile sigure pentru varstnici se afla:
- ceaiul de musetel;
- ceaiul de cimbru;
- ceaiul de nalba mare;
- ceai de licheni de piatra;
- mierea cu suc de lamaie (nu in cazul celor diagnosticati cu diabet);
- suc de ridiche neagra cu miere (consum moderat la persoanele cu afectiuni digestive: gastrita, ulcer);
- inhalatiile cu abur (de evitat la persoanele cu astm, boala pulmonara cronica, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala severa).
Vrei sa potentezi efectul ceaiurilor? Adauga siropul de tuse Naturalis Bronhosuport, ce contine multe plante benefice, printre care si lichenul de piatra.
Cand sa mergi la medic?
Daca tusea persista in ciuda tratamentelor naturiste ar putea indica o afectiune mai grava. Astfel, o tuse de peste 2 saptamani necesita consult medical. Persistenta tusei poate masca unele afectiuni, precum:
- pneumonia;
- bronsita;
- astmul.


Alte manifestari care necesita consult medical fac referire la:
- dificultati de respiratie;
- durere in piept;
- febra mare si persistenta;
- tuse cu sange;
- tuse cu wheezing (suierat);
- oboseala extrema;
- scadere in greutate inexplicabila;
- paloare severa;
- buze cianogene (albastre).
In cazurile severe de tuse, medicul recomanda pastile pentru tuse si antitusive. Alegerea acestora se face in functie de tipul de tuse, varsta, afectiuni asociate. Daca este prezenta o infectie bacteriana este necesara administrarea de antibiotic.
Cum previi aparitia tusei
Tusea poate fi enervanta si obositoare, dar vestea buna este ca, in multe cazuri, poate fi prevenita.
Sistem imunitar puternic
Cel mai eficient mecanism prin care poti evita tusea este sa ai un sistem imunitar puternic, pregatit sa faca fata tuturor microbilor din mediul exterior. Pentru aceasta este important sa ai un stil de viata echilibrat, caracterizat prin:
- dieta bogata in nutrienti;
- hidratare optima;
- program de somn conform varstei;
- activitate fizica periodica;
- evitarea fumatului si a alcoolului.
Igiena stricta
Respectarea regulilor de igiena este foarte importanta pentru a reduce riscul de infectii virale sau bacteriene. Pentru o curatare optima a mainilor este indicat sa te speli timp de cel putin 30 de secunde, dar ideal este 1 minut. Curata cu grija spatiile dintre degete, partea anterioara si posterioara a mainii, precum si zonele de sub unghii. Spala mainile inainte de a atinge fata sau a consuma alimente, precum si dupa ce ai atins suprafete comune (clante, banda de la scarile rulante, mouse, tastatura).
Aerisirea locuintei
Ia in considerare si aerisirea periodica a locuintei. Un aer proaspat in casa te ajuta sa respiri mai bine si sa eviti acumularea de praf, mucegai, virusuri sau alti iritanti. Deschide ferestrele zilnic pentru a lasa aerul curat sa circule si foloseste un umidificator daca aerul din casa este prea uscat.
Activitate fizica
Exercitiile moderate, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, sunt benefice pentru sanatatea plamanilor si pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic. Chiar daca nu ai timp prea mult pentru exercitii fizice, opteaza pentru cateva exercitii scurte dimineata, la trezire. Poti efectua cateva miscari si seara, inainte de culcare, pentru a relaxa musculatura. Tusea poate fi neplacuta, dar cu putina atentie si cateva masuri simple, o poti ameliora rapid. Fie ca alegi sa te protejezi printr-un stil de viata sanatos, fie ca apelezi la remedii naturiste pentru tuse cand este nevoie important este sa iti asculti corpul si sa ai grija de tine. Nu uita, preventia este cel mai bun tratament. Asa ca pastreaza obiceiurile bune, fii atent la semnalele corpului tau si nu ezita sa mergi la medic daca lucrurile se complica. Sanatatea ta este pe primul loc, iar fiecare pas conteaza!
Bibliografie:
www.webmd.com, https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-natural-cough-remedies, accesat la data octombrie 2024;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies-for-dry-cough, accesat la data septembrie 2024;
www.parkwayeast.com.sg, https://www.parkwayeast.com.sg/health-plus/article/soothe-child-cough-naturally, accesat la data octombrie 2024;
www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-cough-89273, accesat la data septembrie 2024;